„SZABADSÁGOT AHMEDNEK!” / Trencsényi Borbála története

Egy nagy méretű, fekete-fehér színű, nem túl művészi kivitelezésű jelvény, amin egy ember látható hatalmas fémvágó ollóval a kezében. Körülötte jelszavak: No one is illegal – No borders – No nations.

A jelvényt 2016 szeptemberében kaptam újdonsült fiatal ismerőseimtől a szegedi Széchenyi téren, a törvényszék épülete előtt. Azért utaztam Szegedre, hogy – mivel akkoriban már jó okom volt nem hinni a kormánymédia tudósításainak – saját szememmel lássam „a terrorista-pert”. Tudtam, hogy állampolgári jogom hallgatóságként részt venni a (nem zárt) bírósági tárgyaláson, ám a tárgyalóterembe különféle álindokokkal jó ideig mégsem engedtek be az őrök.

Órák hosszat a folyosón ácsorogva ismerkedtem meg azokkal a tiszta tekintetű török, finn, amerikai, német, szerb, magyar fiatalokkal, akik szolidaritásukat kifejezni jöttek a helyszínre. Amikor a vádlottat kivezették a teremből, az aktivisták feliratokat emeltek magasba, és egy nagyon szép, nagyon szomorú börtöndalt énekeltek. A folyosón őrködő rendőrök, biztonsági őrök aktív ellenszenvét már akkor „kivívták”, amikor még csendben álldogáltak a folyosón.

Mikor végre a tárgyalás félidejében bejuthattam a terembe, alkalmam nyílt egy félresikerült koncepciós per forgatókönyvét követni. A Terrorelhárítási Központ által a 2015-ös röszkei határincidens után elfogott, iszlám terrorista mumusnak kiszemelt Ahmed Hamed nem bizonyult alkalmasnak erre a szerepre: az érvényes útlevéllel rendelkező szíriai vállalkozó tíz éve Cipruson él keresztény feleségével, kislányai keresztény iskolába járnak; s ugyan indiai útja során kapcsolatba került egy (még a gyarmati időkben alapított) iszlám vallási szervezettel, ám ez a szervezet éppen a békesség megteremtését tekintette hivatásának. A rendőri vallomások sem támasztották alá, hogy Ahmed uszította volna a Balkánon átvergődött, fáradt migránsokat. Sajnos, amikor „elszakadt a cérna” a kezdetben békésen bizakodó tömegben, ő is a (tetőtől-talpig védőruhás) rendőrök felé hajított néhány tárgyat.

A november 30-i tárgyalás végén terrorizmusért 10 évre ítélték Hamed urat. (Hónapok múlva az újratárgyaláson 7 évre csökkentették a büntetést.) A tárgyalóterembe ezúttal sem engedtek be: a várakozó fiatalokkal együtt a folyosón értesültem az ítéletről, amelyet mélységesen igazságtalannak tartottam. A fiatalokkal együtt bizony én is hangot adtam felháborodásomnak. Mint utóbb kiderült, cselekedetünk „megbotránkozást és riadalmat” keltett, ami kimeríti a „garázdaság” fogalmát. Ezen a címen vádat emeltek ellenünk, a tiszta tekintetű majdnem-gyerekek meg egy nyugdíjas pedagógus ellen.

www.elevenemlekmu.hu

Köszönet a tárgykölcsönzőknek és történetmesélőknek:

BALASSA ANNA
BALÁZS BORBÁLA
BÁRÁNYI ILDIKÓ
BELEZNAY IBOLYA
BENCZE MARIANNA
CSAPÓ JUDIT
DEÁK KATALIN
DEMSZKY GÁBOR
ELŐD NÓRA
FAHIDI ÉVA
FISCHER ÁGOTA ÉVA
FÜLÖPNÉ WELTZ MÁRIA
GERÉB LÁSZLÓ
HÁTSZEGI GÁBORNÉ, JULIKA
HELLER MÁRIA (RÓZSA PÁL)
HELLER SÁNDORNÉ, MÜLLER ANIKÓ
HETÉNYI ZSUZSA
HODOSÁN RÓZA
KÁLLAI SZILVIA
KÁNAI GYULÁNÉ PEREDY GIZELLA
LEÁNYFALVINÉ GORDÁN ILDIKÓ
MARION REICHL
MOLNÁR BERNADETT
MOLNÁR-TARJÁN ERVIN
ORBÁN GYÖRGY
OSA ARCHIVUM
RÉKAI MIKLÓS
ROSTÁS PÉTERNÉ
SAÁD JÓZSEF
SARLÓS JÚLIA
SCHLEICHER VERA
SOIGNET MYRIAM
SOLT JÁNOS
SOLT ZSUZSA
SZEKERES-VARSA VERA
TERÉNYI ISTVÁNNÉ SULLAI VINCENCIA
TIBORI TIMEA
TÓTHNÉ RUDI MARGIT
TRAUTMANN MÁRIA
TRENCSÉNYI BORBÁLA
TRENCSÉNYI IMRE
TRENCSÉNYI LÁSZLÓ
VAJDA JÁNOS
VÁNDOR ANNA
VÁSÁRHELYI JÚLIA
VIDOR GABRIELLA

Köszönet a kiállítás létrejöttéhez nyújtott segítségért

ÁMENT GELLÉRT
BORBÁS ISTVÁN
HELLER MÁRIA
HOMÁNYI ZOLTÁN
HOMOKI ANDREA
KARDOS JÓZSEF
KATONA KLÁRA
LUKÁCS ANDRÁS
MOLNÁR ADRIENNE
PATAKI GÁBOR
PROSINGER LÍVIA
RÉNYI ANDRÁS
SOIGNET MARC
SZÉKELY KATALIN
TÓTH GERGELY MÁTÉ
TRENCSÉNYI BORBÁLA
TRENCSÉNYI KLÁRA
SARLAY BÉLA

ELEVEN EMLÉKMŰ CSOPORT
HERITAGE CONTACT ZONE
HUMÁN PLATFORM EGYESÜLET
POLITIKATÖRTÉNETI INTÉZET
OPEN SOCIETY ARCHIVES
XORXOR

Partnereink:
Castrum Peregrini, Amszterdam
Goethe-Institut, Marseille
Asociatia Timişoara Capitala Cultural Europeana, Temesvár
Eleven Emlékmű / Humán Platform, Budapest
Etz Hayyim, Hanía, Kréta
European University Institute, Firenze
Culture Action Europe, Brüsszel


www.heritagecontactzone.com