JOHNNY – Deák Katalin története

A történet voltaképpen egy városról és annak egy különös polgáráról szól, akihez gyerekkori barátság fűzött.

A maszkot volt osztálytársam, „Johnny” – Ioan Popescu – készítette, a könyvet is ő írta. Másfél éve halt meg, hatvannégy évesen. Posztumusz Máramarossziget díszpolgárává választották, az Elie Wiesel Múzeumban megemlékezést tartottak róla, és a kolozsvári román–magyar könyvtár szigeti fiókkönyvtárát róla nevezték el.

Különös szenvedélye volt: mindent tudni akart Máramarossziget zsidóságáról, életének felét ennek a kutatásnak szentelte. Johnny egész életében puritánul, majdnem aszkéta módon élt. Volt kirakatrendező, angoltanár, publicista, történész, idegenvezető és sok minden más, fordított angol nyelvű drámát egy máramarosszigeti holokauszttúlélőről, szervezett klezmerfesztivált, és szakértőként közreműködött (többek között) a híres Liliput színtársulatról készült film elkészítésében. Kutatott Nagybányán, Pesten a Széchényi Könyvtárban, de ukrán elektronikus könyvtárakban is.

Személyes életéről nem sokat mesélt, úgy hiszem, a zsidóságra irányuló kutatói szenvedély töltötte ki a lelkét leginkább. Egy pár évvel ezelőtt vele készült interjúból tudtam meg, hogy családi indíttatása és Sziget (Sighetu Marmației) multikulturális közege hogyan predesztinálta őt a választott hivatásra. Ősei között egy zsidó sincsen, anyai ágon egy történelmi nevű magyar nemesi családból (az Almássyakéból) származik. Anyja magyar volt, apja román; apja pravoszláv, ő katolikus. A családban megünnepelték nemcsak a hanukát, hanem a rós hásánát és a szukkótot is, sőt, Szála bácsi, a török fagylaltárus révén a ramadánt is ismerte. Már gyerekként megtanulta, hogy a katolikus templomban „kalap le”, a zsidóban „sábeszdekli fel”. A legjobb barátja, Bruckstein Frédi zsidó.

A háború előtt hatalmas zsidó közösség élt Máramarosszigeten, hivatalosan 44%, de Popescu kutatásai nyomán kétszer annyira becsülik. Napjainkra – ismert okokból – alig maradtak annyian, hogy a zsinagógában meg lehessen tartani az istentiszteletet péntekenként, mert ehhez tudvalevőleg minimum tíz zsidó férfi szükségeltetik. Amikor egy férfi hiányzott a tízből, olyankor Johnnyt hívták hamarjában, afféle tiszteletbeli zsidóként, kipát téve a fejére. Történészként, helytörténészként kezdte kutatni városunk zsidóságát, amikor egy hitközségi vezető megkérte, hogy a szórólapjukra írjon pár sort angolul a szigeti zsidóság történetéről. Ha az elszármazottak vagy hozzátartozóik vagy más érdeklődők érkeztek Szigetre, Johnnyt kérték fel idegenvezetőnek.

Utoljára három évvel ezelőtt találkoztunk. Amikor barátnőmmel ellátogattam szülővárosomba, Johnny vitt végig a városon bennünket, egész napját ránk áldozta a nyári „főszezonban”, lelkesen mutogatva főként a kisváros zsidó vonatkozású emlékeit. Beszélgetés közben megkérdeztem tőle: „Johnny! Izraelben voltál már? Nem akarsz elmenni egyszer?” Ez volt a válasza: „Nem. Engem nem az izraeli zsidók érdekelnek, hanem a máramarosszigetiek.”

www.elevenemlekmu.hu

Köszönet a tárgykölcsönzőknek és történetmesélőknek:

BALASSA ANNA
BALÁZS BORBÁLA
BÁRÁNYI ILDIKÓ
BELEZNAY IBOLYA
BENCZE MARIANNA
CSAPÓ JUDIT
DEÁK KATALIN
DEMSZKY GÁBOR
ELŐD NÓRA
FAHIDI ÉVA
FISCHER ÁGOTA ÉVA
FÜLÖPNÉ WELTZ MÁRIA
GERÉB LÁSZLÓ
HÁTSZEGI GÁBORNÉ, JULIKA
HELLER MÁRIA (RÓZSA PÁL)
HELLER SÁNDORNÉ, MÜLLER ANIKÓ
HETÉNYI ZSUZSA
HODOSÁN RÓZA
KÁLLAI SZILVIA
KÁNAI GYULÁNÉ PEREDY GIZELLA
LEÁNYFALVINÉ GORDÁN ILDIKÓ
MARION REICHL
MOLNÁR BERNADETT
MOLNÁR-TARJÁN ERVIN
ORBÁN GYÖRGY
OSA ARCHIVUM
RÉKAI MIKLÓS
ROSTÁS PÉTERNÉ
SAÁD JÓZSEF
SARLÓS JÚLIA
SCHLEICHER VERA
SOIGNET MYRIAM
SOLT JÁNOS
SOLT ZSUZSA
SZEKERES-VARSA VERA
TERÉNYI ISTVÁNNÉ SULLAI VINCENCIA
TIBORI TIMEA
TÓTHNÉ RUDI MARGIT
TRAUTMANN MÁRIA
TRENCSÉNYI BORBÁLA
TRENCSÉNYI IMRE
TRENCSÉNYI LÁSZLÓ
VAJDA JÁNOS
VÁNDOR ANNA
VÁSÁRHELYI JÚLIA
VIDOR GABRIELLA

Köszönet a kiállítás létrejöttéhez nyújtott segítségért

ÁMENT GELLÉRT
BORBÁS ISTVÁN
HELLER MÁRIA
HOMÁNYI ZOLTÁN
HOMOKI ANDREA
KARDOS JÓZSEF
KATONA KLÁRA
LUKÁCS ANDRÁS
MOLNÁR ADRIENNE
PATAKI GÁBOR
PROSINGER LÍVIA
RÉNYI ANDRÁS
SOIGNET MARC
SZÉKELY KATALIN
TÓTH GERGELY MÁTÉ
TRENCSÉNYI BORBÁLA
TRENCSÉNYI KLÁRA
SARLAY BÉLA

ELEVEN EMLÉKMŰ CSOPORT
HERITAGE CONTACT ZONE
HUMÁN PLATFORM EGYESÜLET
POLITIKATÖRTÉNETI INTÉZET
OPEN SOCIETY ARCHIVES
XORXOR

Partnereink:
Castrum Peregrini, Amszterdam
Goethe-Institut, Marseille
Asociatia Timişoara Capitala Cultural Europeana, Temesvár
Eleven Emlékmű / Humán Platform, Budapest
Etz Hayyim, Hanía, Kréta
European University Institute, Firenze
Culture Action Europe, Brüsszel


www.heritagecontactzone.com