GRÓFI BIRTOK PARCELLÁZÁSA: ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉS – Kánai Gyuláné Gizella története

Gyáli vagyok, mert bár Pesten születtem 1950-ben, de a szüleim a kórházból már idehoztak. Itt végeztem el az iskoláimat és Gyálon dolgoztam harmincnyolc éven keresztül. Tanítottam több iskolában. Igazi tősgyökeres, ízig-végig gyálinak számítok.

Gyári munkás nagymamám, hatgyerekes özvegyasszony nevelte édesapámékat. Meglehetősen szerény körülmények között éltek Pesten bérlakásban. Amikor apukám meg az öccse dolgozni kezdtek, akkoriban parcellázták Gyálon a Károlyi-birtokot. Nagyon szépen, fasorokat ültettek, tulajdonképpen azok jelentették az utcákat. Két akácsor között volt egy-egy utca. Megfizethető áron adtak egy-egy telket. Ez a megfizethető ár is drága volt ahhoz édesapámnak, hogy egymaga vegye meg a telket, ezért az öccsével ketten vásárolták meg. A dolog érdekessége az, hogy az adásvételi szerződés 1940 márciusában jött létre, apukám 1918. szeptember 28-án született, és az akkori törvények szerint még kiskorúnak minősült a huszonegy évével, az öccse meg pláne, mert az 1920-ban született. Így a törvény szerint a nagymamám lett a kirendelt gyámjuk, és az ő segítségével tudták megvásárolni ezt a telket.

Azt hiszem, apu rögtön elkezdett építkezni, mert 1944-ben, mikor a falut kiürítették a front miatt, akkor ez a ház, legalábbis egy része már kész volt. Az akkori viszonyoknak megfelelően két szobából, konyhából, előszobából és egy verandából állt. Elég nagy, szép telek volt hozzá, szőlő, gyümölcsfák, mindent telepített az édesapám. Az adásvételi szerződésben van egy záradék az 1939-es zsidótörvényre való hivatkozással. Abban az időben nem lehetett zsidóknak ingatlant szerezni. Ugyan a mi családunknak van egy zsidó szála, de a vonatkozó törvények szerint, miután a zsidóság csak anyai ágon öröklődik, nálunk ez a vérvonal elhalt, miután a zsidó származású dédnagymamám egy keresztény fiúhoz ment hozzá, és kikeresztelkedett, így apámék a legszigorúbb zsidótörvénynek is megfeleltek, nem számítottak zsidónak egy picike százalékban sem, legalábbis a törvénynek megfelelően. Sajnos az idevonatkozó iratok eltűntek, valószínűleg édesanyám megsemmisítette őket. A hatvanas évek derekán mikor ezt süldő lányként megtaláltuk, óriásikat kacagtunk, hogy Eugénia meg Manó, hogy lehet így hívni valakit? De félvén a retorzióktól, anyám valószínűleg megsemmisítette ezeket az iratokat.

Édesapám megőrizte az adásvételi szerződést, és amikor meghalt, az iratai között megtaláltuk. A nagybátyám, akivel apukám felesben vette meg a telket, akkor, 1940-ben kikorúnak minősült, de 1944 tavaszán betöltötte a huszonnegyedik évét, nagykorú lett, rögtön be is sorozták katonának, és még abban az évben ősszel, az akkori Jugoszlávia területén elesett. Haláláról csak egy papír érkezett a feleségének. A halála körülményeit, helyszínét, semmit nem tudunk. Egy kisgyerek maradt utána, az unokanővérem.

www.elevenemlekmu.hu

Köszönet a tárgykölcsönzőknek és történetmesélőknek:

BALASSA ANNA
BALÁZS BORBÁLA
BÁRÁNYI ILDIKÓ
BELEZNAY IBOLYA
BENCZE MARIANNA
CSAPÓ JUDIT
DEÁK KATALIN
DEMSZKY GÁBOR
ELŐD NÓRA
FAHIDI ÉVA
FISCHER ÁGOTA ÉVA
FÜLÖPNÉ WELTZ MÁRIA
GERÉB LÁSZLÓ
HÁTSZEGI GÁBORNÉ, JULIKA
HELLER MÁRIA (RÓZSA PÁL)
HELLER SÁNDORNÉ, MÜLLER ANIKÓ
HETÉNYI ZSUZSA
HODOSÁN RÓZA
KÁLLAI SZILVIA
KÁNAI GYULÁNÉ PEREDY GIZELLA
LEÁNYFALVINÉ GORDÁN ILDIKÓ
MARION REICHL
MOLNÁR BERNADETT
MOLNÁR-TARJÁN ERVIN
ORBÁN GYÖRGY
OSA ARCHIVUM
RÉKAI MIKLÓS
ROSTÁS PÉTERNÉ
SAÁD JÓZSEF
SARLÓS JÚLIA
SCHLEICHER VERA
SOIGNET MYRIAM
SOLT JÁNOS
SOLT ZSUZSA
SZEKERES-VARSA VERA
TERÉNYI ISTVÁNNÉ SULLAI VINCENCIA
TIBORI TIMEA
TÓTHNÉ RUDI MARGIT
TRAUTMANN MÁRIA
TRENCSÉNYI BORBÁLA
TRENCSÉNYI IMRE
TRENCSÉNYI LÁSZLÓ
VAJDA JÁNOS
VÁNDOR ANNA
VÁSÁRHELYI JÚLIA
VIDOR GABRIELLA

Köszönet a kiállítás létrejöttéhez nyújtott segítségért

ÁMENT GELLÉRT
BORBÁS ISTVÁN
HELLER MÁRIA
HOMÁNYI ZOLTÁN
HOMOKI ANDREA
KARDOS JÓZSEF
KATONA KLÁRA
LUKÁCS ANDRÁS
MOLNÁR ADRIENNE
PATAKI GÁBOR
PROSINGER LÍVIA
RÉNYI ANDRÁS
SOIGNET MARC
SZÉKELY KATALIN
TÓTH GERGELY MÁTÉ
TRENCSÉNYI BORBÁLA
TRENCSÉNYI KLÁRA
SARLAY BÉLA

ELEVEN EMLÉKMŰ CSOPORT
HERITAGE CONTACT ZONE
HUMÁN PLATFORM EGYESÜLET
POLITIKATÖRTÉNETI INTÉZET
OPEN SOCIETY ARCHIVES
XORXOR

Partnereink:
Castrum Peregrini, Amszterdam
Goethe-Institut, Marseille
Asociatia Timişoara Capitala Cultural Europeana, Temesvár
Eleven Emlékmű / Humán Platform, Budapest
Etz Hayyim, Hanía, Kréta
European University Institute, Firenze
Culture Action Europe, Brüsszel


www.heritagecontactzone.com